Hur hittar jag rätt i djungeln av stekpannor?

Att hitta rätt bland märken, beläggningar, löften och kvalité är svårt. Vi fattar. Därför har vi satt ihop en beläggningsguide som kan komma att underlätta ditt val av stekpannor i köksskåpet där hemma. Gjutjärn, kolstål, teflon, rostfri eller keramisk beläggning? Låt oss reda detta tillsammans.

Teflon - Hur farligt är det egentligen?

Teflon är ett varumärke som är känt för att saker inte fastnar och tål hög värme.  Det är den mest använda non-stick-beläggningen på köksredskap och består huvudsakligen av olika kombinationer av högfluorerade ämnen inom PFAS-familjen. Vid matlagning i en teflonstekpanna kan dessa giftiga PFAS- ämnen, i form av mikroplaster, frigöras i maten - som du sedan äter - vilket har visat sig vara både cancerframkallande och hormonstörande. Att en produkt är fri från “PFOA” eller “PTFE” är endast vilseledande marknadsföring för  konsumenter att se stekpannor som giftfria då allt som inte är helt PFAS-fritt utsöndrar dessa läskiga mikroplaster vid minsta repa eller temperaturer över 260 grader.

 

Gjutjärn - Stekpannan från mormor

Gjutjärn kommer alltid att vara bäst för miljön då dess material håller i generationer. Den ger en jämn värmefördelning och är idealisk för långsam matlagning såsom grytor och andra långkok. Kanske har du en gjutjärnspanna där hemma som varit din mormors tidigare favorit? Trots dess monopol i livslängd har dock gjutjärn sina svårigheter och svagheter. Det är den tyngsta stekpannan på marknaden, den kräver mycket underhåll och mycket fett för att undvika produkter som fastnar, går inte att köra i diskmaskin och skär sig gärna vid matlagning av syrligare såser.

 

Kolstål - Mångsidig för den som ger kärlek och underhåll

Kolstål har kommit att bli en favorit i många kök med dess höga värmeledningsförmåga, bra pris och mångsidighet - men precis som med gjutjärn kommer det med rätt hantering. Dessa stekpannor kan inte diskas hur som helst och vätska kan heller inte tillsättas för att brässera eller göra en sås på grund av dess känslighet mot korrosion. För att bibehålla non-stick-egenskaper kräver kolstålet säsongsinoljning och regelbunden rengöring.

 

Rostfritt stål - Tålig och älskar fett

Rostfritt stål har kommit att vara allt mer populär på marknaden då den är enkel att rengöra, har en god värmeledningsförmåga, tål alla redskap och kan rengöras på alla sätt. Även denna stekpanna håller för alltid om kvaliteten är god. Däremot är den svår att steka i då det inte finns några non-stick-egenskaper till skillnad från kolstål, teflon och keramisk, och därför behövs mycket fett, olja, kunskap och vilja att steka på höga temperaturer.

 

Keramisk beläggning - Non-stick utan gifter

Keramiska stekpannor är kända för sina starka non-stick-egenskaper, vilket gör matlagningen och rengöringen oerhört enkel. De är mångsidiga och lämpar sig för alla matlagningsmetoder, inklusive stekning, stuvning och sautering. Eftersom beläggningen  består av en blandning av mineraler och metaller finns heller  inga läskiga mikroplaster från PFAS-familjen att vara rädd för. Keramiska beläggningar har dock en begränsad hållbarhet då non-stick-beläggningen med tiden tappar sin fulla effekt, precis som teflon.  

 

OnePan - Världens första cirkulära stekpanna

OnePan är gjord av 100% återvunnen aluminium med en keramisk beläggning innehållande kisel - det vill säga helt fri från giftig PFAS och kan användas med alla redskap. Precis som gjutjärn har OnePan en jämn värmefördelning och håller temperaturen på ett sätt som steker maten istället för att koka den. Likt andra non-stick stekpannor är OnePan underhållsfritt, lättare i sin vikt, går att diska i diskmaskin, enkel att rengöra och kan användas vid matlagning av svårstekta rätter utan större kunskap.  Det som gör OnePan unik gentemot alla andra stekpannor är dess cirkulära affärsmodell. Stekpannan är utformad för att kunna återställas till nyskick, gång på gång, och användas i en livstid, vilket gynnar både miljö och plånbok.