25 g färsk jäst
1 g saffran
2 ägg, rumstempererade
500 g vetemjöl
1 dl strösocker
50 g smör, rumstempererat
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
Till vaniljkrämen:
1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljpulver/extrakt)
6 äggulor
1,5 dl strösocker
½ dl majsstärkelse
1 msk kallt smör
-
Förbered degen: I en stor skål eller bakmaskin, blanda vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och smör. Lös upp jästen i ljummen mjölk och häll gradvis ner blandningen i mjölet medan du rör på medelhastighet. Tillsätt äggen ett i taget och avsluta med saltet. Täck degen och låt vila i 30 minuter.
-
Gör vaniljkrämen: Under tiden, vispa äggulor och socker tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt majsstärkelse och blanda noggrant. Värm mjölken tillsammans med vaniljstången (eller vaniljpulvret) i en OnePan 26 på medelvärme tills det ångar lätt. Häll mjölken gradvis i äggblandningen under vispning, sila tillbaka allt i OnePan 26 och värm tills krämen tjocknar. Tillsätt smöret, blanda och låt svalna helt i kylskåp i 1–2 timmar.
-
Knåda och jäs: Knåda degen i bakmaskinen i 10–15 minuter tills den är elastisk och slät. Gör ett glutentest för att säkerställa att den är färdig. Forma degen till en boll, lägg i en inoljad skål, täck och låt jäsa i en timme på en varm plats.
-
Forma munkarna: Tippa ut degen på en lätt mjölad yta och dela upp den i bitar på cirka 65 g. Rulla varje bit till en jämn boll genom att forma handen till ett "C" och snurra degen. Lägg bollarna på bakplåtspapper, pensla med lite olja, och platta till dem lätt. Täck med plastfolie och en kökshandduk, och låt jäsa i ytterligare en timme tills de har dubblerat i storlek.
-
Fritera och fyll: Värm olja i en OnePan 26 till 180°C. Fritera munkarna i omgångar tills de är gyllene på båda sidor. Låt rinna av på hushållspapper. När de svalnat något, fyll dem med vaniljkrämen med hjälp av en spritspåse. Pudra över florsocker om så önskas.
-
Servera: Njut av dessa fluffiga saffransmunkar varma eller rumstempererade. Perfekta till julens alla mysiga stunder!