Risotto

En vackert enkel lökrisotto med balsamicomarinerad spetskål. I det här receptet kommer du att bli frestad att använda OnePan-stekpannan först på hällen och sedan i ugnen för att avsluta spetskålen och lämna en krispig yta.

4 portioner:
1 spetskål
3 kvistar rosmarin
2 vitlöksklyftor
Havssalt
Olivolja
1 dl balsamvinäger

2 dl arborio ris
2 lökar
1 vitlöksklyfta
2 dl torrt vitt vin
Cirka 1-1,2 liter grönsaksbuljong
1,5 dl grovt riven parmesan
1 msk smör
Färsk persilja / mejram
1 tsk citron
Salt
Peppar
  1. Värm ugnen till 190 grader. Häll olivolja i din stekpanna och värm långsamt upp den på spisen till medelhög temperatur. Strö havssalt direkt över stekpannans yta. Dela din spetskål i två delar och placera/pressa dem försiktigt i din OnePan, med den platta sidan nedåt för att skapa en fin krispig yta och för att innesluta smaken i kålen. Fördela tre kvistar rosmarin över kålen i pannan. Skär ett snitt i vitlöksklyftorna (skalet är okej att ha på) och lägg dem i pannan. Häll nu mer olivolja på alla ingredienser och låt dem steka tills kålens stekyta är krispig. Ta sedan bort pannan från värmen och tillsätt generöst med balsamvinäger över alla ingredienser. Ställ in din OnePan i ugnen i 15-20 minuter (om du inte har en OnePan, se till att din stekpanna inte har några plastdetaljer och tål ugn).
  2. Nu till risottot: värm upp grönsaksbuljongen och håll den varm under hela processen. Skala och finhacka vitlök och lök och fräs dem mjuka med lite olivolja i en stor kastrull. När de är mjuka lägger du vitlöken och löken åt sidan på en tallrik. Skölj snabbt grytan, värm upp den igen och lägg i arborioriset för att rosta i 1-2 minuter - glöm inte att röra om. Tillsätt en matsked smör och när det har kommit in i riset, tillsätt ditt torra vita vin. Koka upp i 2-3 minuter och rör om med en träsked tills alkoholen har avdunstat. Tillsätt din stekta lök och rör om ytterligare en gång. Låt nu risotton sjuda på mellantemperatur och fortsätt att mata risotton med buljong en bit i taget så att riset aldrig blir torrt men aldrig helt täckt. Rör om och smaka ofta så att du vet när din risotto har nått den konsistens du föredrar. Vår rekommendation är Al Dente - eller "till tänderna" som det betyder på italienska.
  3. Ta ut din OnePan ur ugnen och låt kålen svalna. Under tiden kan du riva lite parmesan.
  4. När du är nöjd med risottons konsistens, tillsätt ca 75 g parmesan och en matsked smör och rör om med träskeden. Tillsätt slutligen en pressad citronjuice för att förstärka smakerna med syra.
  5. Lägg upp rätten genom att först lägga risottot på en platt tallrik och sedan strö färska blad av persilja eller mejram ovanpå. Slutligen delar du din spetskålshalva i två igen och gör en knut av den. Placera den ovanpå ditt mästerverk. Servera i gott sällskap.