Karamelliserade persikor med vaniljglass & hemgjord kolasås

Letar du efter den ultimata sommardesserten som är enkel att göra men som känns som en njutning på restaurangnivå? Möt din nya go-to: karamelliserade persikor med rosmarin, krämig vaniljglass och hemlagad kolasås - allt gjort med hjälp av din OnePan.

Till persikorna
4 mogna persikor eller nektariner, halverade
1,5 dl farinsocker
3 msk färsk rosmarin, finhackad
Flingigt havssalt
Smör (för stekning)

Till karamellsåsen
3 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
50 g smör
0,5 dl ljus sirap
1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljextrakt)
Flingigt havssalt

Till servering
Vaniljglass
  1. Förvärm ugnen till 200°C.

  2. Blanda farinsocker, hackad rosmarin och en nypa flingsalt.

  3. Tryck ut sockerblandningen på persikohalvornas snittytor.

  4. I din OnePan stekpanna 28 cm, smält smör och stek persikorna med snittytan nedåt i 5 minuter tills de är gyllene.

  5. Ställ in samma panna direkt i ugnen och rosta i 10 minuter. Vänd persikorna och rosta i ytterligare en minut.

  6. I din ONEPan traktörpanna 26 cm, blanda alla ingredienser till karamellsåsen. Koka upp och låt sedan sjuda i 15 minuter. Låt svalna något.

  7. Servera de varma persikorna med skopor av vaniljglass och en generös skvätt kolasås.