4 mogna persikor eller nektariner, halverade
1,5 dl farinsocker
3 msk färsk rosmarin, finhackad
Flingigt havssalt
Smör (för stekning)
Till karamellsåsen
3 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
50 g smör
0,5 dl ljus sirap
1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljextrakt)
Flingigt havssalt
Till servering
Vaniljglass
-
Förvärm ugnen till 200°C.
-
Blanda farinsocker, hackad rosmarin och en nypa flingsalt.
-
Tryck ut sockerblandningen på persikohalvornas snittytor.
-
I din OnePan stekpanna 28 cm, smält smör och stek persikorna med snittytan nedåt i 5 minuter tills de är gyllene.
-
Ställ in samma panna direkt i ugnen och rosta i 10 minuter. Vänd persikorna och rosta i ytterligare en minut.
-
I din ONEPan traktörpanna 26 cm, blanda alla ingredienser till karamellsåsen. Koka upp och låt sedan sjuda i 15 minuter. Låt svalna något.
-
Servera de varma persikorna med skopor av vaniljglass och en generös skvätt kolasås.