7 fakta du kanske inte visste om PFAS

01

Per- & polyfluoralkylsubstanser (PFAS) är kemikalier som effektivt stöter bort fett, vatten och fläckar från olika ytor.

02

PFAS kan hittas i kosmetika, vattenavisande produkter, skidvax, godisförpackningar och kökprodukter med non-stick.

03

Forskning visar att PFAS kan vara cancerframkallande och kopplas till en rad hälsorisker, som hormonstörningar och leverskador.

04

PFAS kallas "the Forever Chemicals" eftersom de är extremt svåra för naturen att bryta ner.

05

En repa i en non-stick stekpanna som innehåller PFAS släpper ut över 9 000 giftiga nanopartiklar i din mat.

06

Det finns över 10 000 varianter av PFAS-kemikalier, och fler utvecklas hela tiden.

PFAS håller på att förbjudas av EU, men inget har ännu lagstiftats.

9_531f33e7-4d81-4992-9795-ae31e7b2147b.png
IMG_3446_1.jpg

Vilka typer av hälsoeffekter har PFAS?


Långvarig exponering för PFAS har kopplats till en mängd olika hälsoproblem, inklusive ökade kolesterolnivåer, förändringar i leverenzymer, minskad vaccinrespons hos barn, ökad risk för högt blodtryck eller havandeskapsförgiftning hos gravida kvinnor, utvecklingseffekter eller förseningar hos barn, ökad risk för njur- eller testikelcancer samt negativa effekter på immunsystemet.

cascading-ripples-in-the-water.jpg

Hur vet jag om en produkt innehåller PFAS?


För att avgöra om en produkt innehåller PFAS, kontrollera ingredienslistan för termer som PTFE, polytef eller andra fraser som innehåller "perfluoro-" och "polyfluoro-". Leta dessutom efter certifieringar eller tillverkarens påståenden på etiketter som anger att produkten är "PFAS-fri" eller inte innehåller specifika PFAS-kemikalier.

Hur undviker man att konsumera PFAS?


  • För att minimera PFAS-intaget genom kosten är det viktigt att vara medveten om potentiella källor till kontaminering. Förutom att undvika fisk och skaldjur från förorenade sjöar, särskilt i Sverige där kräftor är kända för att ha höga PFAS-nivåer, bör du också tänka på följande:

    • Begränsa konsumtionen av bearbetade livsmedel, eftersom förpackningsmaterial kan innehålla PFAS. 

    • Minska intaget av konventionellt odlade produkter som kan utsättas för PFAS-förorenad jord eller vatten. 

    • Kontrollera om det finns råd om lokala och importerade skaldjur eftersom vattendrag över hela världen kan vara förorenade med PFAS. 

    • Var försiktig med kött och mejeriprodukter, eftersom djur kan samla PFAS från sin miljö och sitt foder.
  • Köksprodukter (stekpannor, ugnsformar, grytor och bakformar) med non-stickbeläggning där tillverkaren inte tydligt anger att de är tillverkade utan PFAS-akronymen (PFOS eller PFOA räcker inte).

    • Kosmetika och hudvårdsprodukter som innehåller PFAS.
    • De flesta vattenavvisande medel.
    • Vatten- och väderbeständiga plagg och funktionskläder som innehåller PFAS.

    • Många typer av skidvalla.
    • Take-away-behållare av kartong där man kan se hur oljan "pärlar" sig.
    • Var försiktig med brandsläckningsskum.
  • På kort sikt - ingenting. Långvarigt och upprepat intag av PFAS kan leda till en rad olika hälsoproblem på grund av deras persistens och bioackumulering i människokroppen. Några av de dokumenterade effekterna är bl.a: 

    • Förhöjda kolesterolnivåer
    • Förändringar i leverenzymer och leverfunktion
    • Minskat vaccinsvar hos barn, vilket tyder på effekter på immunsystemet
    • Utvecklingseffekter som låg födelsevikt och minskad tillväxt hos fostret
    • Potentiellt ökad risk för njur- och testikelcancer baserat på djurstudier och vissa epidemiologiska data
    • Hormonella störningar och potentiella reproduktionsproblem