Sommarens enklaste dessert: Karamelliserade persikor med vaniljglass & hemgjord kolasås

Letar du efter en riktigt somrig dessert som är enkel att göra men känns som något från en fin restaurang? Då har du hittat rätt. De här karamelliserade persikorna med rosmarin, vaniljglass och hemgjord kolasås är en riktig smakdröm – och hela receptet lagas med hjälp i din OnePan.

Till persikorna
4 mogna persikor eller nektariner, halverade
1,5 dl brunt farinsocker
3 msk färsk rosmarin, finhackad
Flingsalt
Smör (till stekning)

Kolasås
3 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
50 g smör
0,5 dl ljus sirap
1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljpasta/extrakt)
En nypa flingsalt

Till servering
Vaniljglass
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Blanda farinsocker, rosmarin och en nypa flingsalt.
  3. Tryck blandningen på den skurna sidan av persikohalvorna.
  4. Hetta upp smör i din OnePan 28 och stek persikorna med snittytan nedåt i cirka 5 minuter tills de fått fin färg.
  5. Sätt in pannan direkt i ugnen och rosta i 10 minuter. Vänd på persikorna och grädda någon minut till.
  6. Gör under tiden kolasåsen i OnePan 26. Lägg i alla ingredienser, koka upp och låt sjuda i cirka 15 minuter. Låt svalna något.
  7. Servera de varma persikorna med en kula vaniljglass och ringla över kolasås. Njut!