Julsmulpaj med Lingon – Enkel och Festlig

Kom i julstämning med denna mysiga och festliga Julsmulpaj med Lingon! Med mjuka äpplen, syrliga lingon och varma kryddor blir detta en perfekt dessert för högtiden. Smulpajen gräddas till gyllene perfektion och serveras bäst med len vaniljsås. En enkel och läcker efterrätt som passar både till familjesammankomster och lugna vinterkvällar.

250 g äpplen
75 g lingonsylt
Saft och skal av ¼ liten apelsin
2 msk gyllene strösocker
¼ tsk malen kanel
En nypa malen muskotnöt
100 g vetemjöl
75 g gyllene strösocker
75 g iskallt smör, rivet
En nypa fint havssalt
Vaniljsås, att servera till
  1. Förbered äpplena: Sätt ugnen på 190°C. Skala, kärna ur och skiva äpplena i tunna skivor (ca ½ cm tjocka). Lägg skivorna i en stor skål och tillsätt lingonsylt, apelsinsaft, apelsinskal, strösocker, kanel och muskotnöt. Blanda allt tills äpplena är väl täckta, och ställ åt sidan.

  2. Gör smuldegen: I en separat skål, blanda vetemjöl, strösocker, rivet smör och en nypa salt. Använd en visp för att lätt blanda ingredienserna och täcka smöret. Arbeta sedan ihop blandningen med händerna tills den får en konsistens som fuktigt brödsmul.

  3. Montera och grädda: Häll äppelblandningen i en OnePan 20 och sprid ut den jämnt. Strö smuldegen över äpplena och fördela den jämnt till ett täckande lager. Grädda i ugnen i 35–40 minuter, eller tills toppen är gyllene och fyllningen bubblar.

  4. Servera: Låt pajen svalna något innan servering. Servera gärna med varm vaniljsås för en mysig och julig dessert.