Citron- och mandelkaka med glasyr – i en OnePan

Fira påsken med en saftig kaka som både är enkel att baka och vacker att servera. Den här citron- och mandelkakan är vårens perfekta fika – lätt, doftande och bakad direkt i din OnePan 20.

75 g smör
1 dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
Rivet skal från 1 citron
1 msk färsk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
En nypa salt

För glasyren:
1 dl strösocker
1 msk citronsaft
Valfritt: rivet citronskal, hackade mandlar eller strössel
  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Smält smöret direkt i OnePan 20 och låt det svalna något.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke.
  4. Tillsätt smör, citronsaft och rivet citronskal.
  5. Rör ner mandelmjöl, vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och en nypa salt.
  6. Häll smeten i OnePan 20 och grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, tills kakan fått fin färg och känns fast.
  7. Låt svalna i pannan.
  8. Rör ihop florsocker och citronsaft till en glasyr och ringla över kakan. Toppa gärna med rivet citronskal eller hackade mandlar.