4 portioner:
1 spetskål
3 kvistar rosmarin
2 vitlöksklyftor
Havssalt
Olivolja
1 dl balsamvinäger
2 dl arborio-ris
2 lökar
1 vitlöksklyfta
2 dl torrt vitt vin
Ca 1-1,2 liter grönsaksbuljong
1,5 dl grovt riven parmesan
1 msk smör
Olivolja
Färsk persilja / marjoram
1 tsk citron
Salt
Peppar
1 spetskål
3 kvistar rosmarin
2 vitlöksklyftor
Havssalt
Olivolja
1 dl balsamvinäger
2 dl arborio-ris
2 lökar
1 vitlöksklyfta
2 dl torrt vitt vin
Ca 1-1,2 liter grönsaksbuljong
1,5 dl grovt riven parmesan
1 msk smör
Olivolja
Färsk persilja / marjoram
1 tsk citron
Salt
Peppar
- Ställ in din ugn på 190 grader. Häll olivolja i din OnePan-stekpanna och värm upp långsamt på spisen till medelhög temperatur. Strö havssalt direkt över pannans yta. Dela din spetskål i två delar och placera/pressa dem försiktigt i din OnePan, med den platta sidan nedåt för att skapa en fin krispig yta och innesluta smaken i kålen. Fördela tre rosmarinkvistar över kålen i pannan. Skär ett snitt i vitlöksklyftorna (med skalet på är OK) och lägg dem i pannan. Häll på mer olivolja på alla ingredienser och låt det fräsa tills kålens stekyta är krispig. Ta sedan bort din OnePan från värmen och häll generöst med balsamico-vinäger över ingredienserna. Ställ in OnePan i ugnen i 15-20 minuter (om du inte har en OnePan, se till att din stekpanna inte har några plastdetaljer och tål ugnen)
- Nu till risotton: Värm upp grönsaksbuljongen och håll den varm under hela processen. Skala och finhacka vitlök och lök och fräs dem mjuka med lite olivolja i en stor kastrull. När de är mjuka, lägg vitlöken och löken åt sidan på en tallrik. Skölj snabbt ur grytan, värm upp den igen och lägg i arborioriset för att rosta i 1-2 minuter - glöm inte att röra om. Tillsätt en matsked smör och när det har kommit in i riset, tillsätt ditt torra vita vin. Koka i 2-3 minuter och rör om med en träsked tills alkoholen har avdunstat. Tillsätt din stekta lök och rör om igen. Låt nu risotton sjuda på medeltemperatur och fyll på med buljong lite i taget så att riset aldrig blir torrt men heller aldrig helt täckt. Rör om och smaka ofta så att du vet när din risotto har nått din önskade konsistens. Vår rekommendation är Al Dente - eller "till tanden" som det betyder på italienska.
- Ta ut OnePan-stekpannan ur ugnen och låt kålen svalna. Varför inte riva lite parmesan under tiden?
- När du är nöjd med konsistensen på din risotto, tillsätt ca 75 g parmesan tillsammans med en matsked smör och rör om med din träsked. Tillsätt slutligen en skvätt citronsaft för att förstärka smaken med syra.
- Lägg upp rätten genom att först lägga risotton på en platt tallrik och sedan strö färsk persilja eller mejram över den. Dela till sist din spetskålshalva i två delar igen och gör en knut av den. Placera den ovanpå ditt mästerverk. Servera i gott sällskap.