75 g lingonsås
Saft och skal av ¼ liten apelsin
2 matskedar gyllene strösocker
¼ tesked malen kanel
Nypa mald muskotnöt
100 g vanligt mjöl
75 g strösocker
75 g mycket kallt smör, rivet
En nypa fint havssalt
Färsk vaniljkräm, för servering
-
Förbered äpplena: Förvärm ugnen till 190°C. Skala och kärna ur äpplena och skiva dem sedan i tunna skivor (ca ½ cm tjocka). Lägg skivorna i en stor skål och tillsätt lingonsås, apelsinjuice, apelsinskal, strösocker, kanel och muskotnöt. Rör ihop allt tills äpplena är väl omslutna och ställ sedan åt sidan.
-
Gör smulpajen till topping: I en separat skål blandar du mjöl, socker, rivet smör och en nypa salt. Använd en visp för att lätt blanda ingredienserna och belägga smörsträngarna. Gnugga sedan ihop blandningen med händerna tills den får en brödsmulliknande konsistens.
-
Sätt ihop och grädda: För över äppelblandningen till en OnePan 20 och sprid ut den jämnt. Strö smulblandningen över äpplena och se till att den är jämnt fördelad. Grädda i 35-40 minuter eller tills ovansidan är gyllene och fyllningen bubblar.
-
Servera: Låt crumblen svalna något före servering. Servera den med varm vaniljsås för en mysig dessert på semestern.