Citron- och mandelkaka med glasyr – i en OnePan

Fira påsk med en mjuk, smakrik tårta som är lika enkel att göra som den är vacker att servera. Den här citron- och mandelkakan är den perfekta vårkakan - lätt, väldoftande och bakad direkt i din OnePan stekpanna.

75 g smör
1 dl socker
2 ägg
1 dl vanligt mjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
Skal av 1 ekologisk citron
1 msk färsk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
En nypa salt

Till glasyren:
1 dl strösocker
1 msk citronsaft (justera till önskad konsistens)
Valfri topping: extra citronskal, hackad mandel eller påskströssel
  1. Förbered degen: Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och smör i en skål eller i en mixer. Blanda väl. Lös upp jästen i ljummen mjölk och häll den gradvis i mjölblandningen medan du blandar på medelhastighet. Tillsätt äggen ett i taget och avsluta med att tillsätta saltet. Täck över degen och låt den vila i 30 minuter.

  2. Gör vaniljkrämen: Medan degen vilar förbereder du krämen. Vispa äggulor och socker ljust och fluffigt. Tillsätt majsstärkelsen och blanda ordentligt. Värm mjölken med vaniljstången (eller extraktet) i en OnePan traktörpanna 26 cm på medelvärme tills den börjar ånga. Häll gradvis den varma mjölken i äggblandningen medan du vispar. Sila tillbaka den i OnePan 26 och koka under omrörning tills krämen tjocknar. Tillsätt det kalla smöret, blanda och låt svalna helt i kylskåpet i 1-2 timmar.

  3. Knåda och jäsa: Knåda degen i en mixer i 10-15 minuter tills den är smidig och elastisk. Gör ett glutentest för att kontrollera att degen är klar. Forma den till en boll, lägg den i en oljad bunke och täck över. Låt den jäsa på en varm plats i 1 timme.

  4. Forma munkarna: Mjöla arbetsytan lätt och stjälp ut degen. Dela upp den i portioner som väger ca 65 g vardera. Rulla varje bit till en slät boll med hjälp av en cirkelrörelse med handen. Lägg bollarna på bakplåtspapper, pensla lätt med olja och platta till dem försiktigt. Täck över med plastfolie och en handduk och låt jäsa i ytterligare en timme till dubbel storlek.

  5. Stek och fyll: Hetta upp olja till 180°C i en OnePan 26 på medelhög värme. Stek munkarna i omgångar tills de är gyllenbruna på båda sidor. Ta bort dem med en hålslev och låt dem rinna av på en pappershandduk. Låt svalna något och använd sedan en spritspåse för att fylla varje munk med den kylda vaniljkrämen. Pudra med strösocker om så önskas.

  6. Servera: Njut av dessa gyllene saffransdonuts varma eller i rumstemperatur. De passar perfekt till julbordet eller som en njutning till en kopp kaffe.