Hur du tar hand om din OnePan för att förlänga livslängden

Om PFAS-fria beläggningar:

PFAS är en otäck kemikaliegrupp som används för att stöta ifrån smuts från olika ytor (t.ex. stekpannor, skidvalla, smink och funktionskläder). PFAS kallas ”the forever chemical” för att de aldrig kan brytas ner av naturen. Därför finns PFAS tyvärr i vattnet vi dricker och luften vi andas. Forskning har dessutom visat att PFAS är cancerframkallande och hormonstörande så att t.ex. fertilitet kan rubbas. Du kan känna dig helt trygg med att OnePans produkter är helt fria från alla PFAS-kemikalier och inte bara några - som PFOA.

Våra stekpannor och plåtar är istället målade med en keramisk nonstick-beläggning som är helt ofarlig för både kroppen och naturen.

För att du ska få ut det bästa av din OnePan och dess PFAS-fria beläggning, både när det gäller livslängd och kvalitet, får du ta del av våra bästa tips och tricks:

Värm din stekpanna långsamt

Det lönar sig med tålamod. Genom att starta spisen på en låg-medelhög temperatur och sedan öka värmen till önskad temperatur förlänger du livslängden på din OnePan.

Värm inte en tom stekpanna

Se till att alltid tillsätta olja eller smör i stekpannan innan du värmer den. Det ger dig en indikation på när stekpannan är tillräckligt varm för att börja steka. Lägg maten i stekpannan så snart oljan eller smöret har värmts upp för att undvika att den överhettas. Detta gör att stekpannan i sig inte blir överhettad och bränner beläggningen.

Låt pannan svalna innan du rengör den

Låt alltid din stekpanna svalna innan du tillför kall vätska eller innan du sköljer av den för att diska.

Rengöring

En av OnePans bästa egenskaper är den belagda ytan som förhindrar att maten fastnar på den, vilket också gör pannan mycket lätt att rengöra. Det bästa sättet att rengöra en non-stick-panna för att förlänga dess livslängd är att diska den ordentligt för hand med varmt vatten och grönsåpa. Rengör den så noga att inga matta ytor syns efteråt. När du är klar kan du torka av den med en mikrofiberduk för att få en glansig yta.

Redskap

Till skillnad från stekpannor med non-stick som innehåller PFAS kan du använda alla typer av redskap i din OnePan, även metallredskap eftersom repor är helt ofarliga. Beläggningen håller dock längre om du endast använder redskap av mjukare material, som trä eller silikon, när du lagar mat med eller rengör din stekpanna.

Fastbränd mat

Har du råkat bränna fast maten i stekpannan? Det är lätt att åtgärda. När din OnePan har svalnat häller du tillräckligt med vatten för att täcka det brända området och låter det koka i några minuter på spisen. Den brända maten kommer att lossna som om det vore magi. Diska stekpannan noggrant efteråt för hand med såpa.

Mycket fett i pannan vid stekning

Om du har stekt något som släpper ut mycket fett ska du torka bort fettet ur stekpannan med en pappershandduk innan du diskar den. Detta gör stekpannan enklare att rengöra och är mer skonsamt för både miljön och ditt avlopp.

Dröm-förvaring

Din OnePan levererades i en cirkulär textilpåse som - tro det eller ej - tidigare var ett örngott. Vi använder den för att skydda din stekpanna på vägen hem till dig. Den är också bra att använda för att skydda din OnePan i ditt kök så att den inte skaver eller repas mot andra stekpannor och grytor i dina skåp.