OnePan är designad för att tåla allt – metallredskap, ugn, höga temperaturer, öppen eld och diskmaskin. För att din OnePan, liksom andra saker i ditt hem, ska hålla längre rekommenderar vi att du tar hand om den med kärlek och följer våra råd nedan. Då behöver du inte återställa beläggningen lika ofta, vilket är bra för både plånboken och miljön.
Om PFAS-fria beläggningar
PFAS är en otäck kemikaliegrupp som används för att stöta ifrån smuts från olika ytor (t.ex. stekpannor, skidvalla, smink och funktionskläder). PFAS kallas ”the forever chemical” för att de aldrig kan brytas ner av naturen. Därför finns PFAS tyvärr i vattnet vi dricker och luften vi andas. Forskning har dessutom visat att PFAS är cancerframkallande och hormonstörande så att t.ex. fertilitet kan rubbas. Du kan känna dig helt trygg med att OnePans produkter är helt fria från alla PFAS-kemikalier och inte bara några - som PFOA.
Våra stekpannor och plåtar är istället målade med en keramisk nonstick-beläggning som är helt ofarlig för både kroppen och naturen.
För att du ska få ut det bästa av din OnePan och dess PFAS-fria beläggning, både när det gäller livslängd och kvalitet, får du ta del av våra bästa tips och tricks:
Värm upp din panna långsamt
Tålamod lönar sig. Om du först ställer in spisen på en låg till medelhög temperatur och sedan ökar värmen till önskad temperatur förlänger du livslängden på din OnePan. På så vis hinner värmen sprida sig till hela pannan och du undviker att bränna den i mitten.
Undvik att överhetta en tom panna
En tom stekpanna på hög värme utan någonting i den att steka, steker beläggningen istället. Ett tips för att se när pannan är redo är att tillsätta olja eller smör i den innan du värmer den. Det ger dig en indikation på när pannan är tillräckligt varm för att börja steka. Lägg maten i pannan så snart oljan eller smöret har värmts upp för att undvika att pannan överhettas.
Rengöring av din panna
En av OnePans bästa egenskaper är den belagda ytan som förhindrar att maten fastnar på den, vilket också gör pannan mycket lätt att rengöra. Det bästa sättet att rengöra en non-stick-panna för att förlänga dess livslängd är att diska den ordentligt för hand med varmt vatten och grönsåpa. Rengör den så noga att inga matta ytor syns efteråt. När du är klar kan du torka av den med en mikrofiberduk för att få en glansig yta.
Köksredskap
Till skillnad från stekpannor med non-stick som innehåller PFAS kan du använda alla typer av redskap i en OnePan, även metallredskap eftersom repor är helt ofarliga. Beläggningen håller dock längre om du endast använder redskap av mjukare material, som trä eller silikon, när du lagar mat med eller rengör din stekpanna.
Bränd mat i pannan
Har du fått fastbrända fläckar i pannan där allt fastnar? Ofta kan mat ha bränt fast som inte riktigt diskats bort och ligga som ett lager på pannan. Testa att, när din OnePan har svalnat, hälla i kallt vatten så att det täcker det brända området. Ställ på spisen och låt vattnet koka upp i några minuter. Diska sedan pannan noggrant efteråt för hand med såpa. Putsa sedan med en mikrofiberduk till ytan är glansig. Detta kan ge tillbaka en bättre non-stick-funktion.
Överskott av fett i pannan efter stekning
Om du har stekt något som släpper ut mycket fett ska du torka ut fettet ur stekpannan med en pappershandduk innan du diskar den. Detta gör den lättare att rengöra och mer vänlig för både miljön och ditt avlopp.
Förvaring av dina drömmar
Din OnePan levererades i en rund textilpåse, som - tro det eller ej - brukade vara hotellsängkläder. Vi använde den för att skydda din stekpanna under resan till dig - men den är också bra för att skydda din OnePan i ditt kök så att den inte repar eller skaver mot andra pannor och kastruller i dina skåp.